lauantai 2. maaliskuuta 2013

Balia kiertäen


Surffarit
Tiistaina vuokrasimme mopon kahdeksi päiväksi ja lähdimme kohti Nusa Duata, joka on yksi Balin rannoista. Liikennettä oli aika paljon, mutta kyllä me sinne mukaan mahduimme. Täälläkin on vasemanpuoleinen liikenne, kuten Thaimaassa ja Kambodzassa. Vietnamissa oli oikeanpuoleinen liikenne, mutta siellä meillä ei mopoa ollutkaan.

Hyvät olivat aallot tuolla Nusa Duassa ja paljon oli surffareita liikkeellä, uimassa porukkaa olikin sitten vähemmän, johtuen varmaan noista isoista aalloista.

Tsunamin postumisreitin kyltti
Täällä, kuten muillakin rantakohteilla on noita Tsunamin poistumisreittejä, hyvä että ne on merkattu näin selvästi. Onneksi viimevuosien tsunameista on opittu sen verran.

Vanha mies 
Balilla on uskontona balilainen hindulaisuus.
Miehet pukeutuvat hameseen ja valkoisiin vaatteisiin, sekä tuollaiseen päänympäri kiedottuun huiviin, mennessään johonkin isompaan seremoniaan, esim. Tanah Lot temppeliin, Uluwatu... Muuten esim. hautajaisiin on asu musta. Vihreä tai pronssi on vaatteen väri, jos temppeli on pieni. Jokaisella perheellä on oma temppeli, jossa käydään ja seremoniaan pitää pukeutua juuri edellämainittuun asuun, farkut ja t-paita eivät käy. Alttarille voi mennä tyhjin käsin, keltaisen kukan tai uhrilahjojen kanssa. Alttarilla käynti voi kestää vain 5min, kaksi kertaa päivässä tai 20-30 min. kerralla, jos lukee mantraa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Mantra

"Indonesia julistautui  vuonna 1945 hollantilaisten siirtomaavallan alta itsenäiseksi valtioksi, jolloin Balista tuli osa Itä-Indonesian tasavaltaa ja kolme vuotta myöhemmin osa itsenäiseksi tunnustettua Indonesiaa."Usein portit ovat päältä aukiTyttö meren rannalla
Satuttiin paikalle, kun valokuvaaja oli kuvaamassa paikallista tyttöä meren rannalla, hänelle varmaan tuli tytöstä parempi kuva.


Muistomerkki Kutalla
Keskivikkona suuntasimme mopon Kutalle, joka on toinen Balin ranta. Kutalla sijaitevaan yökerhoon tehtiin vuonna 2002 pommi-isku, jossa kuoli 202 ihmistä, tässä siitä muistomerkki ja menehtyneiden nimet ja maat.

Kutan rannassa lippu kertoo, ettei uimaan ole asiaa kovien aaltojen takia
Balilla kissa ja apina ovat pyhiä eläimiä. Heidän joissakin seremonioissa eläin voidaan tappaa, eläimen veri on tärkeä rituaalissa. Eläin voidaan myös laittaa lautalla veteen, se voi hypätä sieltä tai esim. joku muslimi voi sen sieltä pelastaa.

Seremonia voidaan pitää puille, raudalle, lapsen syntymälle, rakennuksille, kuolemalle....
Sarong (ruutuliina) puiden tai patsaiden ympärillä kertoo, että sitä ei saa katkaista, eikä liata, se on pyhä.Kutalla, portti hiekkarannalle

Tanssiesityksen hyvä
Torstai aamulla taksikuskimme Ketut vei meidät ensin katsomaan tanssiesitystä, jossa hyvä ja paha tappelevat keskenään. Saimme englanninkielisen paperin, jossa kerrottiin tanssin tarina. Liput sinne maksoivat yhteensä 200000 rieliä eli 16€. Saman esityksen olemme nähneet aikaisemminkin, mutta halusin nähdä sen uudelleen.

Tanssissa kaikki oli tehty niin taidolla

Apina kuului myös esitykseen


Esityksen jälkeen suuntasimme katsomaan miten patiikkia tehdään ja sen yhteydessä oli myös iso myymälä. Sen jälkeen kävimme katsomassa puuveistoksia, miten joku osaa tehdä niin taitavasti...

Tässä syntyy patiikkia

Luwak eli sivettikissa
Tässä kissaeläin, joka syö kahvipapuja ja ulostaa ne 24 tunnin kuluttua. Nuo pavut pestään moneen kertaan ja kuivataan auringossa kahdesta viikosta- kuukauteen, sen jälkeen ne paahdetaan ja jauhetaan kahviksi. Näin saatu kahvi on maailman kalleimpia. Pienen kupin hinta oli kahvifarmilla 4€ ja pitihän sitä maistaa...

Riisi istutetaan käsipelillä

Ja korjataan käsin ja kuivataan tienvarsilla peitteen päällä
Tällä hetkellä riisiä korjataan ja toisissa pelloissa on uusi istutus käynnissä. Rankkaa puuhaa tässä helteessä, kun aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta ja kosteus on varmaan 97% Lämpötilat ilmoitetaan niin, että +32C ja tuntuu +45C, suuren kosteusprosentin takia.

Royal temppeli
Kun Balilainen kuolee ja hän on rikas, ruumis poltetaan heti. Mutta jos on köyhä, ruumis haudataan ensin ja sitten kaivetaan ylös ja poltetaan useampi ruumis kerralla. Poltto pitää suorittaa, jotta voi uudelleen syntyä toisessa ruumiissa.
Jos elää huonon elämän, voi kestää kauan, ennen kuin voi syntyä uudelleen.

Balilla on myös avoin hautausmaa Kintamani vuorella, sinne mahtuu 9 ruumista kerralla. Ruumiit viedään bambusta tehtyyn kehikkoon ja ruumiit mätänevät normaalisti ja katoaa 3-4 kuukaudessa, pääkallo laitetaan kiviselle tasolle ja luut sen viereen. Uskomuksen mukaan siellä oleva iso puu ja sen juuristo estävät hajun muodostumisen.

Heinien keruuta
Näistä heinistä tehdään kattoelementtejä valmiiksi, joista sitten tehdään kattoja, hyvin kestävät sadetta.

Tanah Lot temppeli
Tanah Lotin temppelissä käy paikallisia seremoniassa, sekä turisteja ihailemassa temppeliä. Laskuveden aikana paikalliset voivat kävellä kuin jaloin temppeliin. Turistit sisään eivät pääsekkään..
"Alue on jännittävä yhdistelmä luonnon kauneutta ja ihmisen käden jälkeä – Tanah Lotissa valkohiekkaiselle rannalle iskeytyvät aallot täydentävät maisemaa, jonka oikeutetussa keskipisteessä on Pura Tanah Lot -temppeli. Pura Tanah Lot on pieni ylhäinen temppeli, joka pistää esiin kallioiden suojista merelle päin. Tanah Lot houkuttaa niin paikallisia kuin turistejakin, ja monet menevät sinne nähdäkseen pilkahduksen romanttisesta Tanah Lotin iltaruskosta"


Oli todella mukava nähdä Ketut pitkästä aikaa ja kuunnella häneltä Balin kulttuurista ja hindu uskonnosta.
Jos, joku Balille tuleva tarvitsee hyvää taksikuskia, tässä on hänen numeronsa +6281337052570

Tänään lauantaina lensimme Lombokin saarelle ja ajatus olisi olla täällä kaksi yötä, siitä blogissa myöhemmin.

Taksikuskimme Ketut

7 kommenttia:

 1. On teillä mielenkiintoinen reissu - jopa täältäkin käsin :)
  Ja erinomaisen kuniit maisemat.
  Maistuikos tuo sivettikissan kakkima kahvi hyvältä??

  VastaaPoista
 2. Kiitos Pepi kommentista :)
  Mielenkiintoinen reissu on meidänkin mielestä. Ja todella kauniin maisemat ovat Balillakin.
  No, ei ihan ollut meidän makuun tuo kahvi.

  VastaaPoista
 3. Tosi kauniita kuvia jälleen. Jäi kiinnostamaam, minkäköhän takia nuo portit on päältä auki? Onkohan siinä joku uskomusjuttu:)Tuo temppeli tuolla veden keskellä on mielenkiintoinen ja kauniskin:)

  VastaaPoista
 4. Kiitos Askartelin itte kommentista :) Eipä ole tietoa, miksi portit ovat auki, mutta kysellään kun mennään takaisin Balille, joten kulje matkassamme, niin saat tietää.
  Kaunis on tuo Tanah Lot ja vielä kauniimpi luonnossa :)

  VastaaPoista
 5. Ootte kyllä aikamoisia "suhareita" kun paikassa kuin paikassa vaan mopon selkään hyppäätte :)
  Minä en uskaltaisi edes täällä kotisuomessa :)

  On taas niin mielenkiintoisia ja kauniita kuvia. Se tyttö rannalla ihan mahtava!
  Miten tämä Lombok nyt sijoittuu siellä, onko pitkäkin matka lentäen ja mitä lento maksoi?
  Mikä on Balille paras matkustusaika vuodesta? Sielläkin varmaan sadekausi johonkin aikaan.

  t. Lissu

  VastaaPoista
 6. Kiitos Liisa kommentista :) Sami meillä se "suhari" on, itse en uskalla mopotella.
  Lento kesti Balilta vajaan tunnin ja maksoi meiltä 52€. Sesonki Balilla on kesä-elokuu, mutta ei tämä aikakaan huonolta tunnu. Vettä voi tulla 5-15min, kuin saavista kaataen ja yleensä illalla.

  VastaaPoista
 7. Ää ihania kuvia!! Kokeile käydä Gili joskus! :)

  VastaaPoista

Kiitos viestistäsi :)