sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Ubud ja seremoniat Goa Lawahissa

Ja meillä kaikilla oli niin mukavaa.....
Ubudiin saavuimme torstai-illalla aika myöhään, söimme hotellilla ja menimme nukkumaan. Perjantai aamulla vuokrasimme hotellilta mopon ( 4€/ vrk), bensa täällä maksaa 0,40€/ litra. Ensimmäiseksi menimme lähellä olevaan apinapuistoon, katsomaan serkkujamme. Niitä oli niin kiva seurata :)

Mitäs sun takapuolessa on????
Puisto on kaunis ja siellä on oma temppelikin. Kun paikallinen toi sinne pieniä uhrilahjoja, niin apina siinä odotteli, että mitä voisi ottaa syötäväksi.

Silta apinapuistossa

Riisiterassit
Matka jatkui, Balin kuuluisille riisiterasseille. Joimme kahvit ihanassa pienessä yksityisessä kahvishopissa ja ihailimme näitä näkymiä. Miten voi olla kaunista :)

Näitä ihania portteja ja temppeleitä löytyy


Tämä Bali on ihan oma maailmansa, ihmiset ovat ystävällisiä, auttavaisia ja hymy on herkässä.
Täällä on uskomattoman paljon kauniita portteja, patsaita, taloja, temppeleitä... joka puolella on toinen toistaan kauniimpia yksityiskohtia. Temppeleitä on omassa perhepiirissä, työpaikalla ja kylissä. Lisäksi Balilla on 9 kpl julkisia temppeleitä.
Balilaisen hindu opin mukaan, kun tekee hyvää toisille ihmisille se tuo heille hyvää karmaa.

Täällä luonto on niin vehreää, ilman kosteuden takia ja maisemat vuoristossa todella silmiä hiveleviä.
Ubudissa on todella paljon kauniita pieniä pikku liikkeitä, joissa on panostettu myytituotteiden kauniiseen esillelaittoon. Kaupunki tarjoaa paljon taidetta, on tauluja, kauniita puuveistoksiakin ja patiikkia on paljon.


Puhdistautumista
Matka jatkui Tirta Empul Temppeliin, joka on pyhän veden temppeli. Temppelin altaissa paikalliset ja turistit voivat käydä puhdistautumassa.
- Ensimmäisessä altaassa pyhä vesi, joka parantaa ruumiin, siis vartalon ulkopuolella olevan. (esim. lihaskivun)
- Toisessa altaassa puhdistautuva saa, sisäisen eli henkinen terveyden.
- Kolmannessa altaassa vahvistuu kuudes aisti ns. kolmas silmä eli Sakra. Altaassa peseytymisen jälkeen voi tuntea henkisiä asioita paremmin.
Vesi näihin altaisiin tulee maan sisältä ja se on pyhää vettä, jonka ph on 7,3

Puhdistautujia
Seremoniaan menossa
Uhrilahjoja Jumalalle
Riisit naisten otsassa kertoo hyvistä ajatuksista ja että he ovat käyneet puhdistautumassa. Riisiä liotetaan 30 minuuttia vedessä ja sen jälkeen se on valmis otsaan kiinnitettäväksi, se pysyy siinä n. 2-3 tuntia. Riisin voi liimata myös ohimoon joka tarkoittaa samaa, kuin otsaan liimaaminen. Riisin syöminen merkitsee hyviä tekoja ja kaulaan laittaminen hyvää oloa.

Uhrilahjoja
Meidän ruokamme: nasi dampur, kaksi annosta ja juomaa, yhteensä 1,95€
Lauantai aamulla lähdimme kohti Kintaman vuorta ja kuumia lähteitä, emme kuitenkaan päässeet pitkälle, kun meitä vastaan tuli paikallisia, menossa seremoniaan. Ensin tuli posiisiauto ja sitten varmaan kymmenen kuorma-autoa täynnä seremoniaan menijöitä, uhrilahjoja ja soittimia.
Käänsimme mopon ja lähdimme perään :)
Kun siinä mopottelimme, moni tuli ajamaan viereemme ja kyseli, että minne me menemme? Kun ilmoitimme, että olemme tulossa katsomaan seremoniaa, he olivat ihan aidosti siitä iloisia :) ja pyysivät meitä seuraamaan heitä ja niinhän me teimme.

Seremoniaan menossa
Miesten kuuluu pitää tuota päähinettä, seremoniassakin. Päähine pitää miesten keskittymiskyvyn hallinnassa, miehillä, kun on naisia enemmän kiusauksia.
Naiset ovat miehiä ylempänä, tässä Balilaisessa hindu uskonnossa, naiset pystyvät muutenkin pitämään ajatuksensa kasassa ja näin ollen eivät saa käyttää seremoniassa päähinettä.
Tämä iso seremonia järjestettiin tulevan Nyepi päivän takia. Sana Nyepi karkoittaa, Balilaista uutta vuotta. 

Kuorma-autot tyhjennettiin ja uhrilahjat laskettiin pitkälle pöydälle, meren rantaan. Saimme lähellä olevasta temppelistä, paikallisen oppaan seuraksemme ja meidän piti laittaa Sarong päällemme eli vaate, joka solmitaan hameeksi ja sen päälle solmitaan liina vyötärön kohdille, erottamaan puhtaan ja vähemmän puhtaan osan kehosta.

Balilaisessa hindulaisuudessa on vain yksi Jumala, jolla on monta ilmenemismuotoa.Seremoniat rannalla


Uhrilahjoja

Tämä otus (Barong) kuvaa hyvää ja myös sille tuodaan uhrilahjoja


Temppelin nimi on Goa Lawah. Tässä uhrilahjat kuljetaan temppeliin, pois rannalta. Temppelin seinien sisäpuolella oli luola, jossa oli ihan mahdoton määrä lepakoita ja siellä pn myös isoja pythoneita, joskus noita käärmeitä tulee myös ulos luolasta. Noita lahjoja viedään myös luolan suuaukolle, ei käärmeille, eikä lepakoille vaan Jumalalle.

Lepakoita Hyvä eli Barong tulossa temppeliin
Temppelit eivät ole katollisia, vain portti ja seinät, jotka kertovat sen olevan temppeli ja sinne ei saa mennä ilman sarongia (hametta)


Matkalla satoi  oikein kunnolla, mutta onneksi noiden teiden varsilla on erillaisia myyntikojuja. Pysättiin siihen ja syötiin paikallinen nasi danpurit, juomat ja kahvi, nyt hintaan 1€. Pian tuo sade loppui ja aurinko paistoi, päästiin jatkamaan matkaa, kohti Ubudia.

Kanoja myynnissä
Kävimme kahtena iltana syömässä samassa meksikolaisessa ravintolassa Taco Casa, suosittelemme lämpimästi, niille jotka Ubudissa liikuskelee.
Meistä  Ubud on ollut oikein mukava, siellä olisi viihtynyt kauemminkin.


Balille matkustaville tiedoksi, vaikka Bali on turvallinen maa olla, on täälläkin huijareita. Tuosta rahanvaihdosta sen verran, että kadulla kun vaihtaa rahaa kannattaa olla hyvin tarkkana, mitä saa takaisin. Vaihtaja yleensä laskee monta pinoa ja keräilee niitä sitten ja "hävittää" osan itselleen, kuin korttitempussa. Älä anna vaihtajan koskea enää niihin rahoihin mitä hän sinulle laski, vaan laske ne itse uudelleen. Eräs taksikuski kertoi eräälle asiakkaalleen käyneen juuri niin, että rahaa oli kadonnut välistä paljon.

Tulimme tänään tänne Kutan rantalomakohteeseen ja olemme täällä kolme yötä.

10 kommenttia:

 1. Moi Tuula! "Päähine pitää miesten keskittymiskyvyn hallinnassa, miehillä, kun on naisia enemmän kiusauksia.
  Naiset ovat miehiä ylempänä, tässä Balilaisessa hindu uskonnossa, naiset pystyvät muutenkin pitämään ajatuksensa kasassa ja näin ollen eivät saa käyttää seremoniassa päähinettä."
  Tuo kuulostaa niin hauskalta tai oikeastaan todelta :) Hyvä me naiset!

  Ihania juttuja taas. Olette olleet tapahtumien keskipisteessä.
  Millaiset välimatkat siellä on, miten pitkiä matkoja mopoilette? Mikä on tuon Kutan ja Ududin välinen matka? ja vielä mitä taksilla ajo maksaa?
  Kyselee Lissu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa kommentista :) Niin, hyvä me naiset!
   Seremoniaan oli matkaa edestakaisin varmaan 70-75km, yhtenä päivänä tuli mittariin yli 120km, välillä on takapuoli hellänä, jos on paljon kuoppia.
   Ubud - Kuta välinen matka on n. 40km ja kesti tunnin verran, hintaa tuolle matkalle tuli 16€

   Poista
 2. Hienoja kuvia jälleen ja juhlat on hienot. Hyvää loman jatkoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Askartelin itte :) Hienot on seremoniet täällä Balilla, ihan erillaiset, kuin Suomessa kirkkoon meno. Ihmeellistä on myös se, miten hienosti pienet lapset käyttäytyvät noissa juhlissa.

   Poista
 3. Ihania kuvia! On nuo apinat vaan niin suloisia.. :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos hosuli kommentista :) Ihania ovat, niitä seuraisi vaikka kuinka pitkän aikaa..

  VastaaPoista
 5. Heh, mä käyn näitä postauksia takaperin läpi, välillä kun menee pitkiäkin aikoja ettei vaan ennätä katsomaan; tänne kun pitää varata vähän aikaa, kun tietää, että on taas upeita kuvia tarjolla. Niinkuin nyt nuo apinat, voi toisia... Ja nasi dampurit, vähänkö tuli nälkä! Ja kaikki muutkin kuvat on taas niin makeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Menna Waris kommentista :) Paljon oli nähtävää ja kuvattavaa Balilla. Tykkään myös noista apinoista, niitä on niin mukava seurata. Ja nasi dampur oli hyvää ja kaiken lisäksi vielä edullista.

   Poista
 6. Upeita kuvia! Noihin maisemiin itse menossa tammikuussa :D Hiukan jo matkakuumetta ilmassa.

  VastaaPoista
 7. Kiitos kommentista Sari :) Hienoa, että pääset tutkailemaan Balin ihanaa kulttuuria ja nauttimaan Ubudista... Oikein hyvää ja antoisaa matkaa sinulle :)

  VastaaPoista

Kiitos viestistäsi :)