tiistai 26. helmikuuta 2013

Indoneesian helmi, Bali


Gekko ravintolan katossa pituutta n.25cm
Balin paratiisisaarelle saavuimme sunnuntaina aamukoneella, joka lähti Bangkokista klo 6.05. Lentokentällä maksoimme yhteensä 40€ maahantulo viisumista. (summan voi maksaa euroina)
Meitä oli vastassa guest housesta taksi, joka heilutteli nimilappua, kuten teki moni muukin taksikuski.
Tämä meidän Sindu guest house sijaitsee Sanurilla, tämä on pieni, viisi huoneistoa käsittävä paikka, erittäin siisti ja kodinomainen. Aikaero täällä on +6 tuntia Suomen aikaan verrattuna
Kävimme heti syömässä ja Samin silmiin osui tuo, korkealla katossa oleva iso gekko. Sinä se odotteli moskiittoja. Lainasin yhdeltä mieheltä pitkää objektiiviä kameraani, että sain zoomattua lähemmäs tuota otusta ja tässä se nyt on.

Muistomerkki hindujen sodassta lähellä lentokenttää
 "Balilla kokee varmasti sen, mitä kutsutaan elämäniloksi: vaikka maa on köyhä kuin kirkonrotta, ei paikallisten hymyn vilpittömyydestä ja onnellisuudesta voi olla ottamatta oppia. Balilla iloinen ilme tarttuu väkisinkin matkaajan huulille, eikä lomalla kovin heti muista arjen murheita. Normirutiineista auttaa irtautumaan ihanilla rannoilla pötköttelyn lisäksi Balin upeat vesiurheilumahdollisuudet sekä mailan heiluttajien mieleen olevat harvinaislaatuisen mielenkiintoiset golfkentät. Kulttuurista pitävät saavat varmasti nautintoa seuraamalla paikallisten jokapäiväiseen elämään kuuluvia eksoottisen oloisia riittejä, seremonioita ja tansseja tai tutustumalla Balin tuhansiin temppeleihin. Bali on eksoottinen matkakohde, joka sopii kaikenikäisille – se myös tarjoaa jokaiselle jotakin, ihan varmasti."
Emme oikein osaa yhtyä tuohon lainattuun tekstiin tuosta köyhyydestä, ehkä se tosiaan koskee Indoneesiaa paremmin kuin tätä Balia.

Veneitä rannalla
Balia kutsutaan myös "Maailman aamuksi" tai "Jumalten saareksi" sekä "Maanpääliseksi paratiisiksi" eikä meidän mielestäme turhaan, niin kaunista täällä on kuten varmaan tulette kuvista huomaamaan. Katsoo minne tahansa, niin aina on patsaita ja kauniita koristuksia, koristeellisia portteja, kauniita puuveistoksia ja tietenkin hymyä :)

Kyllä siinä kelpaa istuskella
"Koska Bali sijaitsee lähellä päiväntasaajaa, ei sen trooppisessa ilmastossa tarvitse tutista ainakaan kylmyydestä – olipa vuodenaika sitten mikä tahansa. Vuoden keskilämpötila onkin huimat 30°C. Suora auringonpaiste saa nahkan tirisemään varsinkin keskipäivällä, jolloin aurinko tuntuu uskomattoman kuumalta. Kostean kauden aikana lokakuusta maaliskuuhun tukaluutta voi lisätä vielä korkea kosteusaste."

Kaunista

Ruutuliina patsaiden ympärillä
Täällä joidenkin patsaiden ympärillä on musta-valkoinen ruutuliina. Se kertoo hyvän ja pahan jatkuvasta taistelusta.

Kaunis portti Sanurista

i
Ihmiset täällä ovat erittäin ystävällisiä, tervehtivät kun kuljemme ohi, kyselevät "mitä kuuluu?" "mistä olemme tulleet, kauanko olemme Balilla?"

Onnen saittoja

Patsaita täällä riittää

Tässä valmistuu kori riisille
Tuohon yläkuvan pieneen koriin laitetaan riisiä sisään ja keitetään vedessä. Sen jälkeen annetaan olla vielä tunnin verran, jonka jälkeen se on syötävää.

Uhrilahjoja
"Mystinen Bali lumoaa kävijät" niin se on ainakin meidät lumonnut. Jokainen tietenkin kokee asiat eri tavalla, mutta jo 2009 Bali tuntui meistä paratiisilta. Osansa siihen antoi silloinen taksikuskimme Ketut, joka kyyditsi meitä useana päivänä. Hän kertoi meille heidän kulttuuristaan, uskomuksistaan, uskonnostaan.
Iloksemme saimme Ketut myös torstaina meitä kuljettamaan. Onneksi olin säästänyt hänen käyntikorttinsa.

Liikenteenohjausta
Täällä Balilla on hindu uskonto ja ihmiset elävät omaa elämäänsä, vaikka turistit täällä ovatkin. "Balilaisella hindulaisuudella on kuitenkin aivan omat piirteensä verrattuna intialaiseen hindulaisuuteen"

"Vaikka turismi onkin valloittanut tietyt saaren osat, löytyy Balilta myös paljon alkuperäistä ja aitoa kulttuuria, joka saattaa viedä matkailijan sydämen lopullisesti."

Kuljetustapa

Balilainen hymy

Lahjoja Jumalille

Kauneutta kukassa

Seremoniaan menossa


Maanantai-illalla menimme tuttavia tapaamaan heidän hotellilleen. Käviimme myös syömässä heidän kanssaan ja vaihdoimme kuulumisia. Tässä kuvia tien varrella olevista uhrilahjoista.


12 kommenttia:

 1. Aivan ihana paikka! Balille minäkin vielä joskus menen! Hienoja kuvia blogi täynnä :)Voi miten "kokemus-rikkaana" palaatte kotiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Merja :) Täällä on kyllä niin kaunista, olen ihan "mehuissani" Suosittelen kyllä täällä käymistä, tämä on niin toisenlainen, kuin Thaimaa, Kambodza ja Vietnami. Vaikka kaikissa maissa on toki omat kauneutensa :)

   Poista
 2. Niin ihanan näkönen paratiisi. Haluaisin tuonne.....mutta en enään tykkää niin kuumasta ja kosteasta, ei jaksa, niin kuin nuorempana :)) Onneksi käytiin aikanaan pelkästään kaukomatkoja. Mutta on ihanaa katsella teiän matkakuvia ja olla hengessä mukana. Hyvää jatkoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Askartelin itte :) Tuota lämpöä täällä kyllä on ihan riittävästi, välillä tuntuu tuo aurinko ihan polttavan kuumalta. Täällä kaukoidässä tuo kuumuus on niin erillaista kuin Suomessa, johtuen tuosta korkeasta kosteusprosentista.
   Kiva kuitenkin, että olet hengessä mukana :)

   Poista
 3. Paratiisi näyttäisi olevan, mutta liekö sielläkin se "käärme" ;) Kaunista ja kauniita kuvia, olette kyllä unelmien matkalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiitsa :) Toivotaan ettei "käärmettä" löydy tälläkään matkalla. Hienolta tämä reissu on kyllä tuntunut, paljon on silmät nähnyt matkan varrella. Huomenna tosiaan lähdemme kiertämään saarta ja saan lisää kuvia.

   Poista
 4. Tuo on kyllä houkutteleva paikka!
  Yksi Julia Roberts elokuva "Eat, Pray, Love" on kuvattu osin siellä. Ne maisemat, ah!
  Ja siellähän on suomalaisia yrittäjiäkin. Olen nähnyt jonkin ohjelman.

  Miten lento sinne meni ja montako tuntia kesti?
  Jos menisi joskus Singaboreen ja sitten jatkaisi siitä Balille. Täytyy pistää harkintaan :) Sitten eläkkeellä viimeistään.

  Ihania hetkiä siellä!
  t. Liisa

  VastaaPoista
 5. Kiitos Liisa :) Meidän lento Bangkokista kesti n.4 tuntia, edellisellä kerralla tultiin Singaporen kautta. Ajateltiin kysäistä täältä vuokra-asuntoa ensitalveksi, jos pidetään se toinen vuorotteluvapaan osa. Paikka on kyllä suositeltava, etenkin tämä Sanurin puoli, Kuta on enemmän nuorten paikka, oltiin siellä 2009

  VastaaPoista
 6. Huokaus. Huokaus. Huokaus. Joka kuvan kohdalla. Niin on kaunista, ja lämmön voi tuntea, ja voi itku kun pääsis ittekkin! Nauttikaa edelleen, ihan luvan kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Menna :) Kiva kun voi tuon lämmön tunteen lähettää netin kautta sinullekin.

   Poista
 7. Ai niin vielä: gekko! Gekot on niiiin ihania, supersupersulosia ja liikkiksiä <3 Meilläkin oli oma kotigekko, kun asuttiin muutama kuukausi Jemenissä, ja vieläkin, vuosikymmenien jälkeen, muistellaan sitä esikoisen kanssa suurella lämmöllä... Halit teidän lemmikille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gekot ovat ne hyviä moskiiton tappajia, meillä oli sisälläkin yksi. (pieni onneksi)
   Jemenissä, mielenkiintoista, sielläkin on varmaan ollut lämmintä.

   Poista

Kiitos viestistäsi :)