perjantai 14. helmikuuta 2014

Coba, cenote ja Tulum


                                  Hyvää Ystävänpäivää 

Ixmoja pyramidi
Päätimme lähteä heti aamupalan jälkeen omatoimisesti katsomaan noita maya-kaupungin raunioita. Ensin suuntasimme bussilla kohti Cobaa, se on suurin tähän mennessä löydetyistä mayakaupungeista Jukatanin niemimaalla.
Ixmoja on alueen korkein pyramidi , korkeutta sillä on 42 metriä. Se on vielä avoin yleisölle ja siksi Sami sinne ylös kiipesi, minä korkeanpaikankammoisena jäin alas odottelemaan.

Ylhäältä kuvattuna


Kun nousee 120 porrasta ylös, pitää ne myös tulla alas

Vuokrasimme taksin tuonne Coban kierrokselle, tässä alakuvassa se näkyy. Kuljettajana toimi maya, hän puhuu englantia, espanjaa ja tietenkin maya-kieltä. Hänen nimensä on Kuyoc Chan, joka tarkoittaa mayakielellä "liian lyhyet jalat", sopiva nimi 160 senttiselle miehelle.

Taksimme
Cobasta otimme oikean taksin ja siirryimme Gran cenoteen, näihin luonnon omiin altaisiin uimaan

Gran cenote
 
Vesi on täällä todella kirkasta, paikalla on jonkin verran myös sukeltajia, koska luolastot ovat pitkiä. Cenotet ovat yleisiä muinaisella mayaintiaanien asuinalueella, nykyisellä Jukatanin niemimaalla. Nimi cenote tulee Yacatecin mayankielen sanasta dzonot, joka tarkoittaa pyhää kaivoa. Alueella on noin 3000 cenotea, joista osa on sadeveden, osa meriveden täyttämiä. Makeavetiset cenotet olivat mayoille tärkeitä, sillä karstialueella ei ole muita järviä tai jokia. Osa heistä käyttää tätä juomavetenä.


Uinnin jälkeen oli vuorossa Tulumin rauniot, paikka sijaitsee aivan meren rannalla ja on todella kaunis.

Tumunin rauniot

Nyt on meidän osalta tämän matkan vanhat Mayojen kaupunkirauniot käyty läpi. Mayojen uskonto on hyvin paljon samanlainen kuin katollinen, joitakin omia uskomuksia on.
Entisajan maya-kansan uskonnossa tärkeitä jumalia olivat käärme-, jaguaari- ja aurinkojumala. Mayojen jumalat vaativat ihmisuhreja ja sotavankeja voitiin uhrata joukoittain jumalille. 

Värikkäitä maya käsityötä ja sombreroja
Rekat täällä ovat todella pitkiä amerikkalaiseen tapaan
Mayoja valmistautumassa esitykseen
Iltaisin 5 miestä kiipeää tankoon, kiertävän narun tangon ympärille ja pudottavat itsensä köyden varassa alas. Siinä ne kieppuvat niin kauan kuin ylettyvät maahan asti. 

2 kommenttia:

 1. Tuonne korkeuksiin on aika helppo mennä, mutta alastulo onkin hankalampaa :) Maya miehet on tosiaan lyhyitä, en tiedä onko nuorempi sukupolvi yhtään pidempiä :) Ja sitten sombreerot päässä kotia tullaan. Itse en ostanut tuota isoa vaikka mieli olis tehnyt, hankalan kuljetuksen vuoksi, tyydyin pienempään :) Miten siellä ystävänpäivä näkyy, kuinka sitä juhlstetaan? Hyvää loman jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsti, ehkä minäkin olisin juuri ylös päässyt, mutta en enää alas. Lyhyitä ihmisiä täällä näkee paljon, itse kun olen 183cm, niin tunnen itseni jättiläiseksi heidän rinnallaan
   Sombreerot varmaan jää tänne, kun ovat niin isoja kotiin vietäväksi.
   Ystävänpäivä ei täällä oikeastaan näy mitenkään, ainakaan ei huomattu, kun kahvilla käytiin

   Poista

Kiitos viestistäsi :)