lauantai 30. maaliskuuta 2013

Hyvää pääsiäistä





Toivotamme kaikille oikein hyvää pääsiäistä :)


Tämä on ollut nyt meidän kotimme, kun täällä Hua Hinissä olemme pyörineet

Olemme kumpikin sairastelleet, viikko on kulunut oikeastaan leväten ja varjossa maaten. Ei olla käyty oikeastaan missään, paitsi syömässä ja senkin reissun olemme tehneet tuk tukilla.
Samilla on ollut vatsatauti ja mun selkä "niksahti" kun nousin aurinkotuolista ylös. Ajattelin, että se menee ohi neljässä päivässä, mutta se vaan paheni. Kävimme yhdessä Bangkok hospitalissa Sami sai antibiottikuurin vatsatautiinsa ja mulle ortopedian erikoislääkäri määräsi kolmea eri lääkettä, vuodelepoa ja lähetteen magneettikuvaukseen. Lääkäri ei antanut lentolupaa, ennen kuin on selvitetty mikä siellä selässä on, epäili välilevyn pullistumaa. Kolme eri reissua jouduin sairaalassa käymään.
Tänään käytiin kuulemassa tuon magneetin tulos ja välilevyn pullistumaa ei onneksi löytynyt. Tulehdus ja lihaskramppi olivat syylliset, sen siitä makaamisesta saa....

Mutta on meillä vielä muutama päivä aikaa liikkua täällä Hua Hinissä ennen 3.4 Bangkokiin siirtymistä.
Ollaan tykätty tästä Hua Hinistä tosi paljon ja asuntomme täällä on viihtyisä. Täällä  Hua Hinissä ja  Tiraa Tiraassa on paljon mukavia Suomalaisia ja heidän kanssaan ollaan oltu paljon tekemisissä. Yksi rouva koputti aamulla oveen ja toivotti meille hyvää pääsiäistä keltaisen kukkakimpun ja mangon kera.  

maanantai 25. maaliskuuta 2013

Hua Hin, Cha Am ja ihanat gibbonit


Portti Hua Hin
Hua Hiniä ollaan ajeltu ristiin rastiin mopolla sekä käy Cha Amissa, joka on vajaan 20km päässä
Kuumin aika täällä Thaimaassa on maaliskuun ja toukokuun välillä.  Lämpöä täällä on ollut +36-38 astetta ja tuntuu paljon kuumemmalta. Yöllä lämpötila voi laskea 27 asteeseen.
Cha Amissa vierailimme luonnonpuistossa, siellä oli ihania gibboneita ja erillaisia lintuja. En kuitenkaan onnistunut kuvaamaan kuin yhden, siitä kuva alempana.

Gibboni
 "Gibboni-apinat ovat erityisen uhanalainen laji, jota uhkaa paitsi trooppisten metsien avohakkuut myös matkailuteollisuus. Pyydystettyjä apinoita on kesytetty ja käytetty matkailijoiden viihdyttämiseen. Poikasia on riistetty emoiltaan ja viety näytille ja valokuvattavaksi toreille sekä kaduille."
Kovin lähelle noita gibboneita emme päässeet, mutta onneksi onnistuin ottamaan edes pari julkaisukelpoista  kuvaa.



Tällä linnulla on ihan älyttömän pitkät, kaksi pyrstösulkaa, jotka ulottuu kuvassa alareunaan saakka

Tämä uros oli myös luontopolulla, sillä oli niin mahtavat korvat

Cha Amin rantaa
Käytiin mopolla katsomassa Cha Amia, ajettiin rantakatua toiseen päähän ja samalla reissulla käytiin myös syömässä vihreät currykanat.
Matkalla huomasimme tuollaisia erikoisia polkupyöriä, mitä voi ajaa 3 tai sitten oli jopa 4 henkilön ajettavavia.

Kolmen ajettava malli 




Hua Hin tunnetaan myös kuninkaallisten lomanviettopaikkana. Mm. kuningas Rama VI suosi Hua Hinia ja rakennutti kesäpalatsinsa kaupunkiin.

Marukkhathaiyawan palatsi on kuningas Rama VI:en itse suunnittelema ja rakennuttama Thaimaan suurin teakpuinen palatsi. Nimen lausuminen on hieman hankalaa.
Kuninkaallisen loistelias huvila muodostuu 16 rakennuksesta jotka on jaettu kolmeen ryhmään. Niitä yhdistävät kävelysillat, jotka on myös rakennettu pylväiden varaan. Alueella on myös kävelysilta jota pitkin pääsee keskelle mangrove-metsää.






Pensaista leikatut norsut tervehtivät meitä

Klai Kangwon on Thaimaan nykyisen hallitsijan kuningas Rama VII:n vuonna 1929 rakentama edelleen kuningasperheen käytössä oleva kesäpalatsi.
Sinne meitä ei päästetty, vaikka jossakin luki, että se olisi myös avoinna.

Punainen pitahaya eli lohikäärmehedelmä
 Näitä lohikäärmehedelmiä ollaan syöty runsaasti matkan aikana, sillä ne ovat tuoreita ja niin hyviä.

 Caschewpähkinä kana ja punainen currykana

Kukkiva puu

Auringonlaskua parvekkeeltamme
 Kävimme myös katsomassa Hua Hinia vähän ylempää näköalapaikalta ja mahtavat maisemat tosiaan olivat.

Hua Hinin näköala paikalta
Ensi viikolla on sitten jo Suomeen paluu. Ihan mielellään jo reissusta palataan katsomaan kevään edistymistä., Vaikka ihan kauheaa ikävää ei ole matkalla ollut, mutta sellaista pientä kuitenkin....aina silloin tällöin.

tiistai 19. maaliskuuta 2013

Hua Hin ja apinavuori


Hua Hinin näköala kukkulalta
Keskiviikko illalla tulimme tänne Hua Hiniin, josta meillä on condo (kerrostaloasunto) nimeltä Tira Tiraa vuokralla, asunto on hyvin viihtyisä, kuin myös allasalue.
Torstaina ystävämme tulivat meille vierailulle, he viettivät osan lomastaan juuri täällä Hua Hinissä. Vietimme heidän kanssaan iltaa, oli mukava nähdä pitkästä aikaa ja naurua piisasi koko illaksi. Vieraamme jatkoivat matkaa sitten jo perjantaina kohti Bangkokia.

Maisemat täältä korkeuksista ovat niin mahtavat

Lähdimme perjantaina mopolla liikenteeseen. Ensimmäisenä oli vuorossa näköala kukkula, johon kiipeäminen tuotti sydämentykytyksiä ja hikeä, sillä päivä oli todella kuuma. Mittari näytti parvekkeella, varjossa +36 C


Buddha

Kauniita pieniä rakennuksia

Temppelit täällä ovat hyvin kauniita
Jos Balilla oli kauniita rakennuksia, niitä on täällä Thaimaassakin, temppelit täällä ovat niin koristeellisia ja hyvin hoitettuja.

Temppeliin johtava portti

Apinakukkulan temppeli
"Khao Takiabin temppelivuori on nähtävyys, jota ei kannata jättää käymättä. Hua Hin Beachin eteläpäässä jököttävä vuori on noin seitsemän kilometrin päässä keskustasta. Autolla tai skootterilla pääsee ylös tasanteelle, johon voi pysäköidä ajoneuvonsa. Matkan varrella tie kulkee läpi viehättävän Khao Takiabin kalastussataman. Ylhäällä on muutama baari ja pakollisia matkamuistomyymälöitä. Pysäköintialueelta nousevat pitkät portaat vuoren laelle temppelille, josta on hienot näköalat merelle kaupungin edustalle.
Ympäri aluetta juoksentelee apinoita, joita turistit ruokkivat ja valokuvailevat, ja tästä syystä Khao Takiabia kutsutaan myös apinavuoreksi."

Koira kirppujen poistossa

Mangrovemetsässä kulki 1km pituinen luontopolku
Kauniin värisiä rapuja mangrovemetsässä
Tuollaisia värikkäitä rapuja oli aika paljon tuolla mangrove metsässä. Niitä käytetään täällä Thaimaalaiseen papaya-salaattiin.

Täälläkin elää kala, joka voi "kävellä" myös maalla
Mopottelimme Hua Hinin lähestöllä olevaan pieneen kylään. Khao Thao on kylän nimi. Siellä oli alue, jossa on kauniita patsaita ja sinne oli tehty myös tippukiviluola. Kaunis paikka meren rannalla.
Siellä kävimme myös syömässä, yhteistä kieltä emme löytäneet ja ruokalistakin oli kirjoitettu thai-kielellä.
Mutta saimme kuitenkin ruokaa nenämme eteen.

Buddha
Tässä tietoa Buddhasta:
"Buddhaa kuvaavat patsaat ovat hinayana (theravada)-buddhalaisuuden alueella Kaakkois-Aasiassa kuvataiteen keskeinen muoto. Näitä maita ovat esimerkiksi Burma, Thaimaa, Laos ja Kampodzha. Kun buddhalaisuus syntyi Intiassa 500-luvulla ekr, kuvattiin Buddhaa ja hänen opetuksiaan aluksi täysin symbolisin kuvin. Myöhemmin kolme eri koulukuntaa kehitti oman tavan kuvata Buddhaa. Mahayana-buddhalaisuudessa Buddha kuvataan vanhana, lihavana ja hyväntuulisen näköisenä istuvana hahmona. Theravada-buddhalaisuudessa Buddha kuvataan usein laihana istuvana hahmona. Näissä patsaissa kuvataan Buddhan "yliluonnollista anatomiaa", eli Buddhan jumalallisuuden tunnusmerkkeinä ovat pitkät korvalehdet, hiussykkyrä pään päällä, urna-otsamerkki sekä käsivarsien asento, jonka sanotaan kuvaavan norsun kärsää. Thaimaan buddhalaisuudessa syntyi myös kävelevä Buddhan patsas, jollaisia näkee melko harvoin. Burmassa Buddhaa kuvataan intialaisvaikutteisesti "kruunattuna", eli Buddhan pään päällä on valtava kruunupäähine , ja Buddhan hiukset liehuvat pitkinä kruunun ympärillä.

Buddhan patsaiden käsien asennot ovat tärkeitä viestejä buddhalaisille.
- Buddha vastustaa pahaa: vasen kämmen ylöspäin, oikean käden sormet maata kohti
- Buddha meditoi: molemmat kädet sylissä
- Lepäävä Buddha (saavuttaa nirvanan): lepää oikealla kyljellä, oikea käsi kannattaa päätä, vasen käsi vartalon myötäinen
- Buddha vapauttaa: seisova asento, kädet suorina kämmenet kohti katsojaa
- Buddha lohduttaa: seisova asento, oikea kämmen kohti katsojaa
- Buddha saarnaa: oikean käden etusormi ja peukalo muodostavat ympyrän, kolme sormea ylöspäin
- Buddha lapsena: pullea lapsipatsas (tälle uhraaminen edesauttaa lapsien saamista

Vaikka theravada-buddhalaisuuden opin mukaan Buddha on esikuva valaistumiseen, ei varsinainen jumala, niin kansanhurskaudessa Buddhan patsaita palvotaan. Buddhan patsaan valmistuttaminen on erityisen hyvä hartauden harjoittamisen muoto. Patsaat ovatkin Kaakkois-Aasian maissa erittäin tärkeitä, eikä turistien sallita pilkata patsaita tai olla epäkunnioittava patsaita kohtaan. Joissain maissa Buddhan patsaiden maastavienti on kielletty."



Hua Hinin rautatieaseman kuninkaalinen odotushuone
Kun tulimme takaisin, kävimme kuvaamassa Hua Hinin rautatieasemaa, se on yksi Thaimaan vanhimmista asemista, se on rakennettu 1920-luvulla. Asema on upean thaimaalaisen arkkitehtuurin taidonnäyte. Sen mielenkiintoisin yksityiskohta on itse asemarakennuksen vieressä sijaitseva kuninkaallinen odotushuone, joka rakennettiin hallitsija Rama VI:n aikana vastaanottotilaksi kuninkaalle ja tämän seurueelle. Nykyisin kuninkaallinen odotushuone on suljettu turisteilta, mutta sen ulkopuolella on aina innokkaita valokuvaajia.

perjantai 15. maaliskuuta 2013

Ogoh Ogoh ja hiljainen päivä


Tänään on pyykkipäivä tai huomenna alasti, luki ravintolan seinässä
Portti Nirvanaan, johon Balilaiset pyrkivät
"Temppeleissä on uloinna portti, missä ei ole kattoa, siitä voivat yleensä kulkea matkailijatkin. Sisimmäisen portin takana ovat yleensä pyhimmät alueet." Näitä ihania portteja täällä riittää, kaikki on tehty niin kauniisti.

Tässä portti, joka on päältä auki

Ravintolassa tarjoilijat tanssivat välillä meille :)
Balilainen uusivuosi osui nyt meidän matkaamme kohdalle ja halusimme sen kokea, vaikka siihen kuului tiettyä rajoituksia. Heidän kalenterinsa mukaan nyt on vuosi 1935.
Osa liikkeistä sulki ovensa jo aattopäivällä, eikä ruokaa saanut enää joka paikasta.


Seremoniat Nyepi päivän aattona

Naisia juhla-asuissaan
Maanantaina Nyepi päivän aattona, klo19 lähti kulkue Kutalta, siihen kuului 13 isoa Ogoh Ogoh hahmoa, jotka oli tehty bambukehikon päälle paperimassasta. Kutan jokaisella kylällä oli oma hahmonsa ja oma orkesteri kulki kulkueen mukana, soittaen Balilaista musiikkia. Ogoh Ogoh voivat painaa yli 100kg ja olla 4-6m korkeita.
Ne on rakennettu yhteisvoimin ja tuota hahmoa, joka oli bambusta tehdyn ristikon päällä, kantoi 15-20 miestä. Kulkueeseen kuului tyttöjä ja poikia, jotka kantoivat tulisoihtuja ja lippuja, tai pienempiä Ogoh Ogoh hahmoja.
Tulella ja melulla häädetään pahat henget pois Balin saarelta.

Ogoh Ogoh

Lähikuva tuosta tiikeristä












Kuulemma Ogoh Ogoht poltettiin myöhään illalla rannassa, mutta me emme jaksaneet niin kauaa tuota kulkuetta seurata. Netistä luin, että ne voidaan myydä myös hotelleille, turistien ihailtaviksi.

Nyepi päivä eli Balilainen uusi vuosi, Saka kalenterin mukaan, oli tiistaina 12.3.2013 (tänä vuonna). Aamulla klo 6, alkoi täydellinen hiljaisuus, joka jatkui keskiviikko aamuun klo 6. Tuona aikana hotellilta ei saanut poistua, meteliä ei saanut pitää ja huoneen verhot piti pitää kiinni illalla ja yöllä. Tämä kaikki vain siksi, ettei pahahenki tiedä, että Balilla on asutusta.
Niin ja kansainvälinen lentokenttä oli suljettu tuona aikana eli vuorokauden. Tiettävästi ainoa kansaivälinen kenttä maailmassa.
Balilaisen itse hiljentyvät kotonaan ja viettävät totaalisen leväten ja mietiskellen / henkinen matka itseensä, virkistävät itsensä, että jaksavat olla 364 päivää taas aktiivisia.

Balilainen kalenteri
Pikku poika seremoniassa
Me lähdimme keskiviikkona 13.3 lentokentälle ja jätimme haikein mielin Balin. Tämä on maa, johon varmasti palaamme uudelleen, niin paljon jäi vielä näkemättä ja kokematta, kolmanteen kertaan.
Päivä meni matkustamiseen, saavuimme lentäen Bangkokiin ja sieltä minibussilla tänne Hua Hiniin, jossa vietämme loput lomasta.

sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Ubud ja seremoniat Goa Lawahissa

Ja meillä kaikilla oli niin mukavaa.....
Ubudiin saavuimme torstai-illalla aika myöhään, söimme hotellilla ja menimme nukkumaan. Perjantai aamulla vuokrasimme hotellilta mopon ( 4€/ vrk), bensa täällä maksaa 0,40€/ litra. Ensimmäiseksi menimme lähellä olevaan apinapuistoon, katsomaan serkkujamme. Niitä oli niin kiva seurata :)

Mitäs sun takapuolessa on????
Puisto on kaunis ja siellä on oma temppelikin. Kun paikallinen toi sinne pieniä uhrilahjoja, niin apina siinä odotteli, että mitä voisi ottaa syötäväksi.

Silta apinapuistossa

Riisiterassit
Matka jatkui, Balin kuuluisille riisiterasseille. Joimme kahvit ihanassa pienessä yksityisessä kahvishopissa ja ihailimme näitä näkymiä. Miten voi olla kaunista :)

Näitä ihania portteja ja temppeleitä löytyy


Tämä Bali on ihan oma maailmansa, ihmiset ovat ystävällisiä, auttavaisia ja hymy on herkässä.
Täällä on uskomattoman paljon kauniita portteja, patsaita, taloja, temppeleitä... joka puolella on toinen toistaan kauniimpia yksityiskohtia. Temppeleitä on omassa perhepiirissä, työpaikalla ja kylissä. Lisäksi Balilla on 9 kpl julkisia temppeleitä.
Balilaisen hindu opin mukaan, kun tekee hyvää toisille ihmisille se tuo heille hyvää karmaa.

Täällä luonto on niin vehreää, ilman kosteuden takia ja maisemat vuoristossa todella silmiä hiveleviä.
Ubudissa on todella paljon kauniita pieniä pikku liikkeitä, joissa on panostettu myytituotteiden kauniiseen esillelaittoon. Kaupunki tarjoaa paljon taidetta, on tauluja, kauniita puuveistoksiakin ja patiikkia on paljon.


Puhdistautumista
Matka jatkui Tirta Empul Temppeliin, joka on pyhän veden temppeli. Temppelin altaissa paikalliset ja turistit voivat käydä puhdistautumassa.
- Ensimmäisessä altaassa pyhä vesi, joka parantaa ruumiin, siis vartalon ulkopuolella olevan. (esim. lihaskivun)
- Toisessa altaassa puhdistautuva saa, sisäisen eli henkinen terveyden.
- Kolmannessa altaassa vahvistuu kuudes aisti ns. kolmas silmä eli Sakra. Altaassa peseytymisen jälkeen voi tuntea henkisiä asioita paremmin.
Vesi näihin altaisiin tulee maan sisältä ja se on pyhää vettä, jonka ph on 7,3

Puhdistautujia
Seremoniaan menossa
Uhrilahjoja Jumalalle
Riisit naisten otsassa kertoo hyvistä ajatuksista ja että he ovat käyneet puhdistautumassa. Riisiä liotetaan 30 minuuttia vedessä ja sen jälkeen se on valmis otsaan kiinnitettäväksi, se pysyy siinä n. 2-3 tuntia. Riisin voi liimata myös ohimoon joka tarkoittaa samaa, kuin otsaan liimaaminen. Riisin syöminen merkitsee hyviä tekoja ja kaulaan laittaminen hyvää oloa.

Uhrilahjoja
Meidän ruokamme: nasi dampur, kaksi annosta ja juomaa, yhteensä 1,95€
Lauantai aamulla lähdimme kohti Kintaman vuorta ja kuumia lähteitä, emme kuitenkaan päässeet pitkälle, kun meitä vastaan tuli paikallisia, menossa seremoniaan. Ensin tuli posiisiauto ja sitten varmaan kymmenen kuorma-autoa täynnä seremoniaan menijöitä, uhrilahjoja ja soittimia.
Käänsimme mopon ja lähdimme perään :)
Kun siinä mopottelimme, moni tuli ajamaan viereemme ja kyseli, että minne me menemme? Kun ilmoitimme, että olemme tulossa katsomaan seremoniaa, he olivat ihan aidosti siitä iloisia :) ja pyysivät meitä seuraamaan heitä ja niinhän me teimme.

Seremoniaan menossa
Miesten kuuluu pitää tuota päähinettä, seremoniassakin. Päähine pitää miesten keskittymiskyvyn hallinnassa, miehillä, kun on naisia enemmän kiusauksia.
Naiset ovat miehiä ylempänä, tässä Balilaisessa hindu uskonnossa, naiset pystyvät muutenkin pitämään ajatuksensa kasassa ja näin ollen eivät saa käyttää seremoniassa päähinettä.
Tämä iso seremonia järjestettiin tulevan Nyepi päivän takia. Sana Nyepi karkoittaa, Balilaista uutta vuotta. 

Kuorma-autot tyhjennettiin ja uhrilahjat laskettiin pitkälle pöydälle, meren rantaan. Saimme lähellä olevasta temppelistä, paikallisen oppaan seuraksemme ja meidän piti laittaa Sarong päällemme eli vaate, joka solmitaan hameeksi ja sen päälle solmitaan liina vyötärön kohdille, erottamaan puhtaan ja vähemmän puhtaan osan kehosta.

Balilaisessa hindulaisuudessa on vain yksi Jumala, jolla on monta ilmenemismuotoa.



Seremoniat rannalla


Uhrilahjoja

Tämä otus (Barong) kuvaa hyvää ja myös sille tuodaan uhrilahjoja


Temppelin nimi on Goa Lawah. Tässä uhrilahjat kuljetaan temppeliin, pois rannalta. Temppelin seinien sisäpuolella oli luola, jossa oli ihan mahdoton määrä lepakoita ja siellä pn myös isoja pythoneita, joskus noita käärmeitä tulee myös ulos luolasta. Noita lahjoja viedään myös luolan suuaukolle, ei käärmeille, eikä lepakoille vaan Jumalalle.

Lepakoita 



Hyvä eli Barong tulossa temppeliin
Temppelit eivät ole katollisia, vain portti ja seinät, jotka kertovat sen olevan temppeli ja sinne ei saa mennä ilman sarongia (hametta)


Matkalla satoi  oikein kunnolla, mutta onneksi noiden teiden varsilla on erillaisia myyntikojuja. Pysättiin siihen ja syötiin paikallinen nasi danpurit, juomat ja kahvi, nyt hintaan 1€. Pian tuo sade loppui ja aurinko paistoi, päästiin jatkamaan matkaa, kohti Ubudia.

Kanoja myynnissä
Kävimme kahtena iltana syömässä samassa meksikolaisessa ravintolassa Taco Casa, suosittelemme lämpimästi, niille jotka Ubudissa liikuskelee.
Meistä  Ubud on ollut oikein mukava, siellä olisi viihtynyt kauemminkin.


Balille matkustaville tiedoksi, vaikka Bali on turvallinen maa olla, on täälläkin huijareita. Tuosta rahanvaihdosta sen verran, että kadulla kun vaihtaa rahaa kannattaa olla hyvin tarkkana, mitä saa takaisin. Vaihtaja yleensä laskee monta pinoa ja keräilee niitä sitten ja "hävittää" osan itselleen, kuin korttitempussa. Älä anna vaihtajan koskea enää niihin rahoihin mitä hän sinulle laski, vaan laske ne itse uudelleen. Eräs taksikuski kertoi eräälle asiakkaalleen käyneen juuri niin, että rahaa oli kadonnut välistä paljon.

Tulimme tänään tänne Kutan rantalomakohteeseen ja olemme täällä kolme yötä.